Dennis de Gruijter
 
Filosoof, auteur, freelancer, G1000Gouda


Ik ben geboren en opgegroeid in Sliedrecht en een echte stapelaar: na de mavo, het mbo en het hbo studeerde ik filosofie aan de Erasmus Universiteit en Teaching Philosophy aan de Universiteit Leiden. Ik wilde op een praktische manier met filosofie aan de slag, in het bijzonder met jongeren in het voortgezet onderwijs.

Sinds tien jaar werk ik als docent in het voortgezet onderwijs en verzorg ik filosofielessen. Naast de klas heb ik filosofie ook op andere manieren in de praktijk gebracht, in de vorm van huiskamercolleges, lezingen, workshops, filosofische dialoog voor senioren en leesgroepen.

In 2018 lanceerde ik mijn onderneming Doen Door Denken. DDD staat in het teken van actief filosoferen in onderwijs, organisaties en bedrijven.

De solidariteit van de schok - Europa volgens Jan Patočka is mijn filosofische debuut bij Uitgeverij ISVW (2018). Het is de eerste Nederlandse publicatie over deze bijzondere filosoof uit Tsjechië. De ideeën van Patočka zijn ook de inspiratie van alles wat ik onderneem.

Sinds maart 2019 werk ik mee aan de organisatie van een G1000 in Gouda. Een droom gaat zo (door hard werken!) in vervulling - de voorwaarden scheppen voor politieke en filosofische dialoog tussen burgers, bedrijfsleven en bestuur.

Daarnaast schrijf en spreek ik over politieke en onderwijsfilosofie, (Socratisch) burgerschap, bezieling en deliberatieve democratie. Als u wilt weten wat ik voor u of uw organisatie kan betekenen hoor ik graag van u via het contactformulier!