Stoïcijnse Praktijk en School

Stoa in Bedrijf (2023)

“Wij zijn toch geboren om samen te werken, zoals de voeten en de handen, de oogleden en de onder- en boventanden.”
- Marcus Aurelius


Moderne Stoïcijnen lijken voornamelijk bezig met zichzelf: hoe word ik een betere versie van mezelf, hoe kan ik optimaal presteren, waar heb ik wel en geen controle over, hoe blijf ik kalm in stressvolle situaties?

Maar volgens de klassieke Stoïcijnen is alles met elkaar verbonden en hebben zulke vragen alleen zin wanneer ze betrokken zijn op anderen. Mensen zijn naast individuen bedrijvige relaties binnen een gemeenschappelijke wereld.

Relaties houden zich bezig met andere vragen, zoals: hoe kom ik in harmonie met mijn medemens, hoe draag ik bij aan het goede leven van de ander, hoe dien ik de gemeenschap? Hoe komen we tot waarheid, rechtvaardigheid en betekenis? Deze vragen zijn meer dan ooit van toepassing binnen organisaties, de plekken waar bedrijvige relaties op praktische samenwerken en ook botsen.

In Stoa in Bedrijf bespreek ik welke rol betekenis speelt binnen organisaties en hoe de Stoïcijnse filosofie daar concreet aan kan bijdragen. Of het nu gaat om het alledaagse (gezin, vrienden- of sportclub), commerciële (ZZP’er, midden- en kleinbedrijf of corporatie) of het bestuur of leiderschap (wijkraad, gemeenteraad of departement), Stoa in Bedrijf biedt handvatten en inzichten die de weg naar betekenis opheldert.

Ik belicht verschillende aspecten, zoals het klassieke Stoïcijnse relatiebegrip en het verband tussen deugden, praktijken en instituties, het Stoïcisme als belichaamde ethiek, morele vertaalapp en aspecten van Stoïcijns leiderschap. De mens is een bedrijvig wezen dat relaties organiseert en daar betekenis in zoekt. De Stoïcijnse filosofie biedt zowel een vertrekpunt, een moreel kompas als een haven voor die onderneming.

Stoa in Bedrijf verschijnt in het derde kwartaal van 2023 bij Uitgeverij Noordboek. Interesse in een vrijblijvende pitch of workshop over Stoïcijnse ethiek binnen organisaties? Contacteer me via het contactformulier!