DOEN DOOR DENKEN

Stoïcijnse Praktijk(en)Dennis de Gruijter (1978)
Een klein stukje persoonlijke filosofie...


Nederland is een welvarend land. In economisch opzicht hebben de meesten van ons het dan ook prima voor elkaar. Maar de oude Grieken leerden ons al: welvaart alleen is niet genoeg. Mensen hebben ook behoefte aan betekenis, aan een zinvol leven. Wie een zinvol leven wil moet zorgen voor zijn of haar 'ziel'. En dat is geen gemakkelijke opgave.

In mijn praktijk staat de zorg voor de ziel centraal. Door filosofisch na te denken over wat je doet ontwikkel je wijsheid en krijg je zicht op een 'levensfilosofie' die je zelf opbouwt. Door te filosoferen sta je ook sterker in het leven en voel je je beter. Het is mijn missie mensen te stimuleren in hun ontwikkeling met behulp van Stoïcijnse levensfilosofie.

Stapelen...

Ik heb mijn leven lang gestapeld: van de mavo naar het mbo, van het hbo naar de Erasmus Universiteit Rotterdam. Na enkele jaren in de ivoren toren wilde ik weer filosoferen in de weerbarstigheid van de praktijk en ging lesgeven in het voortgezet onderwijs. Gedurende die tien jaar kreeg ik steeds vaker de vraag ook op praktische wijze te filosoferen met volwassenen, en zo ontstond als vanzelf Doen Door Denken.

En zo stapel ik steeds verder door, door te schrijven, lezingen te geven en filosofische projecten op te zetten en uit te voeren. De solidariteit van de schok - Europa volgens Jan Patočka is mijn filosofische debuut bij Uitgeverij ISVW (2018). Het is de eerste Nederlandse publicatie over deze bijzondere filosoof uit Tsjechië. De ideeën van Patočka zijn mijn inspiratie in alles wat ik onderneem.

Sinds maart 2019 werk ik met een groep toegewijde Gouwenaren aan het organiseren van een G1000 in Gouda. Een gezonde politiek vereist immers een gezonde publieke wereld waarin inwoners en bestuurders elkaar als burgers ontmoeten en waar de inwoners de agenda en uitkomsten bepalen.