Stoïcijnse Praktijk en School

Cursus Stoïcijns Vaderschap

'Je kunt onoverwinnelijk zijn als je geen enkele strijd aangaat waarbij het niet binnen je macht ligt om die te winnen.'
- Epictetus

In het najaar 2022 verzorgt De Stoïcijnse School een driedelige cursus ‘Stoïcijns Vaderschap’. In drie sessies onderzoeken we hoe de filosofie van Marcus Aurelius, Seneca en Epictetus je rol als vader kan versterken en verdiepen.

Vaderschap is op zichzelf al een behoorlijke opgave. Toch is het vandaag nog ingewikkelder met alle verwachtingen, rolmodellen, clichés, handboeken, sociale media, achterhaalde ideeën en de waan van de dag waarmee de maatschappij onophoudelijk op je inbeukt. Voor veel mannen blijft er weinig tijd en aandacht over voor een bewuste verhouding tot het eigen vader-zijn.

In ‘Stoïcijns Vaderschap’ gaan we op zoek naar de betekenis van je vader-zijn. We gebruiken daarbij de principes van de klassieke Stoa: wat ligt er binnen en buiten je macht, hoe bewaak je je innerlijke rust en kracht en hoe ontwikkel je de spirituele dimensie van het vaderschap.

Elk cursusmoment staat in het teken van één fase in een mannenleven, die van de zoon, de zoon-vader en de ‘alvader’. We oefenen de fundamentele deugden van de Stoa, zoals zelfbeheersing, moed, rechtvaardigheid en wijsheid. We verkennen de praktijk van vaderschap en hoe we deze kunnen belichamen in het alledaagse leven. 

Tijdens de cursus filosoferen we en benutten we elkaars ervaring en wijsheid maar we gaan ook fysiek aan de slag. Het zwaard speelt een belangrijke rol in De Stoïcijnse School en we zullen de principes van de Stoa koppelen aan de Japanse zwaardkunst en oefenen met de bokken. Het Stoïcisme richt zich immers op de eenheid van lichaam en geest.

Ken je of ben je een vader die wel wat levensfilosofie kan gebruiken? Welkom in De Stoïcijnse School!

Voor wie: Mannen die vader zijn, vader worden of vader proberen te worden.

Twijfel je of deze cursus voor jou is? Of wil je liever één of meerdere individuele sessies over je vaderschap? Neem dan vrijblijvend contact met me op. 

Cursusgeld: €120,-
Locatie: Het Coachhuis in Leusden
Groepsgrootte: 8
Wanneer: najaar 2022
16 november, 14.00 – 17.00
30 november, 15.00 – 18.00
7 december, 14.00 – 17.00
Aanmelden via het contactformulier