Stoïcijnse Praktijk en School

De Stoïcijnse Praktijk


'De belemmering is de richtingwijzer.'
Marcus Aurelius

Wil je meer rust in je hoofd? Een scherpere blik op wie je bent, waar je staat en wat je wil of moet gaan doen? Zit je met een dilemma of probleem waar je te dicht op staat en kun je wel een neutrale gesprekspartner gebruiken? Dan heet ik je graag welkom in DE STOÏCIJNSE PRAKTIJK.

Vroeg of laat ondervinden we weerstand en belemmeringen in ons leven. De zaken zitten tegen, je twijfelt aan je koers, bevind je in een dilemma, krijgt de ruis in je emoties en gedachten niet stil of je weet wel wat er moet gebeuren, maar niet hoe.

Enerzijds is het prettig dat kerken en autoriteiten ons niet langer voorschrijven hoe we ons tot onze problemen moeten verhouden. Anderzijds zorgt die vrijheid voor onrust: het lijkt wel alsof iedereen het zelf maar moet uitzoeken en het wiel steeds weer opnieuw moet uitvinden. Dan helpt het als je wat levensfilosofie tot je beschikking hebt, zoals de Stoa!

 Volgens de Stoïcijnse filosofie zijn het niet de dingen die ons overkomen die ons van streek maken, maar onze gedachten over die dingen. Wie problemen wil aanpakken of op weg wil naar een goed en gelukkig leven moet het eigen denken kritisch onderzoeken en het doen daarop afstemmen. Met als beginvraag: wat ligt er binnen je controle en wat niet?

In DE STOÏCIJNSE PRAKTIJK help ik je bij het ordenen van je gedachten en gevoelens en het scherpen van je blik. Dat kan door het ontwikkelen van een Stoïcijnse mindset, het filosofisch onderzoeken van een specifiek probleem, het lezen en bespreken VAN teksten, het beoefenen van Stoïcijnse technieken of een combinatie daarvan.

Ik ben geen psycholoog of therapeut. In mijn praktijk wordt er geen diagnose opgesteld, wordt je niet doorgelicht of op andere wijze 'geïnterpreteerd'. Ik heb aandacht voor je als persoon die - net zoals ik en vele anderen - worstelt met levensvragen en 'existentiële ruis' en daar constructief mee aan de slag wil. Samen kijken we waar de belemmering zit en hoe we die kunnen veranderen in een richtingwijzer: accepteer alles wat er op je pad komt maar leg je nergens zomaar bij neer!

Eén praktijk sessie duurt een uur voor een vergoeding van 60 euro. Sessies op een andere locatie of via Zoom zijn ook mogelijk.

Heb je vragen of interesse in een kennismakingsgesprek? Neem dan contact met me op via het contactformulier!

De praktijk is aangesloten bij de Vereniging voor Filosofische Praktijk en het Netwerk Existentiële Filosofie.

Please contact me if you are interested in Stoic Mindset Training in English