DOEN DOOR DENKEN

Stoïcijnse Praktijk'De solidariteit van de schok - Europa volgens Jan Patočka'

'De Tsjechische filosoof Jan Patočka behoorde tot de woordvoerders van ‘Charta 77’. Samen met onder meer de latere president Václav Havel streed hij voor erkenning van mensenrechten in de sovjetsatellietstaat. Patočka is een denker voor wie politiek en filosofie hand in hand gaan. Die combinatie maakt zijn denken urgent en belangrijk, juist in de 21 e eeuw.

In De solidariteit van de schok presenteert Dennis de Gruijter de veelzijdigheid van diens gedachtegoed. Patočka wilde écht weten wat er aan de hand is, in de maatschappij, in de filosofie, in Europa. Zijn werk is een filosofische zoektocht naar de zorg voor de ziel, een odyssee die bovendien de huidige Europese crisis in een breder kader plaatst. Europa is altijd al een crisis geweest, zo zegt Patočka. Laten we ermee beginnen die crisis te doordenken.

De filosofie van Patočka geeft blijk van een leven in waarheid dat hem zelfs zijn leven heeft gekost. Filosoferen is dan ook geen vrijblijvende bezigheid, niet zomaar wat zeggen of denken, maar verantwoordelijkheid nemen en steeds weer op pad gaan zonder te weten waar je zult belanden. De solidariteit van de schok: een ruw, bevlogen en krachtig essay.'

De Solidariteit van de Schok: Europa volgens Jan Patočka (ISVW Uitgevers, 9789492538208) is nu verkrijgbaar in de betere boekhandel en via de webshop van de ISVW.