Filosofische Praktijk

Doen Door Denken

 

Veel gestelde vragen

In Nederland is Socratisch Onderwijs tamelijk onbekend. Daarom krijg ik regelmatig vragen over de achtergronden en methoden van deze didactiek. In onderstaande lijst staan de meest gestelde vragen.

1. Is Socratisch Onderwijs niet gewoon filosofieles?
Ja en Nee. De didactiek is ontwikkeld in een tijd waarin elk kennisgebied nog tot 'de' filosofie behoorde, of het nu ging om economie, geometrie, politiek, wiskunde of astronomie. Socratisch Onderwijs richt zich niet alleen op het leren van iets, maar ook op hoe je het leert en controleert op betrouwbaarheid. Filosofische vragen als 'wanneer is iets waar?' of 'hoe ontstaat kennis?' of 'is wiskunde hetzelfde als rekenen?' zijn dus onderdeel van een vakgebied zelf. Wie over wiskunde of aardrijkskunde wil leren moet leren denken als een wiskundige of aardrijkskundige.

2. Socratisch Onderwijs klinkt zweverig. Wat kun je ermee?
De didactiek van Socratisch Onderwijs is praktijkgericht en pakt concrete vraagstukken aan. Het vraagstuk zal per vakgebied verschillen. Hoe kunnen we een lokale bibliotheek winstgevend houden? (Economie, Cultuur, Nederlands) Wat is het verschil tussen uit de 17e eeuw en een sonnet uit de 20e eeuw? (Engels, Geschiedenis) Hoe werkt een tijdschrift? (Nederlands, CKV, BV, Managment & Organisatie) Waarom wil Frankrijk niet dat China in Afrikaanse landen investeert? (Geschiedenis, Aardrijkskunde, Economie).
Dit soort vraagstukken vraagt om kritische, flexibele onderzoekers die vakoverschrijdend kunnen verkennen en de juiste vragen stellen.

3. Moet je filosofie hebben gestudeerd om Socratisch Onderwijs te kunnen geven?
Nee. Wat wel helpt is een open, positieve houding. Dus in veel gevallen is het beter om geen filosofie te hebben gestudeerd? ;-)