Dennis de Gruijter

Filosoof, Auteur, Docent

BIOGRAFIE

Dennis de Gruijter is geboren en opgegroeid in Sliedrecht. Hij ontsnapte succesvol aan een carrière in de bagger industrie. Via mavo, mbo en hbo ging hij in Rotterdam filosofie studeren aan de EUR.

Na enkele jaren boeken verkopen in Haarlem en Leiden ging hij aan de slag in het voortgezet onderwijs als filosofiedocent en legde hij het fundament voor de Nederlandse Filosofie Olympiade.

Sinds 2017 verzorgt hij stadsfilosofie te Gouda.

De solidariteit van de schok is zijn debuut bij Uitgeverij ISVW. Daarvoor schreef hij artikelen over onderwijsfilosofie voor het Tijdschrift Filosofie (zie Media).

Dennis woont en werkt in Gouda en is bereikbaar via info@stadsfilosoofgouda.nl

N.B. Stadsfilosofie Gouda heeft de samenwerking met Stichting Mandeville Academy per mei 2018 beëindigd.

Agenda


Interview in Spinazie, Salto TV

Datum:06-05-2018
15:00

In Spinazie, het maandelijkse filosofische café van de ISVW in Openbare Bibliotheek te Amsterdam, worden nieuwe filosofieboeken besproken. De filosofen aan tafel buigen zich over persoonlijke en maatschappelijke onderwerpen.

In deze editie wordt filosoof Dennis de Gruyter geïnterviewd over zijn nieuwe boek De solidariteit van de schok. Dat boek gaat over Jan Patočka, de filosoof die in 1977 een van de oprichters was van de ‘Charta-77’-mensenrechtenbeweging in Tsjecho-Slowakije. Patočka zag zich gedwongen om zijn colleges in het geheim te geven aan een ondergrondse universiteit. Maar het regime pakte hem desondanks op, na een clandestiene ontmoeting met de Nederlandse minister van buitenlandse zaken Max van der Stoel. Hij stief na een elf uur durende ondervraging. Een denker dus die, net als Socrates en Boëthius eerder, zijn leven gaf voor de filosofie. Volgens Dennis de Gruijter is vooral Patočka’s visie op politiek verhelderend. Je moet niet klagen dat Europa in een crisis verkeert, stelt Patočka, want dat is nu juist haar essentie. Europa is bedoeld om haar eigen permanente crisis in goede banen te leiden.
https://isvw.nl/activiteit/spinazie/Terug naar overzicht