Dennis de Gruijter

Filosoof, Auteur, Docent

Wacht eens even, dit is toch de pagina van Doen Door Denken?

Dat klopt! De website met informatie over de diensten van Doen Door Denken, zoals trainingen Socratisch Leiderschap, cursussen Socratisch Onderwijs en Burgerschapsvorming voor Voortgezet, Hoger en Wetenschappelijk Onderwijs, wordt op dit moment opgebouwd en zal binnen de komende twee weken worden gelanceerd.

Mocht u toch al vragen hebben, of wilt u meer informatie over de trainingen en cursussen, dan kunt u contact opnemen via info@doendoordenken.nl.


BIOGRAFIE

Dennis de Gruijter is geboren en opgegroeid in Sliedrecht. Hij ontsnapte succesvol aan een carrière in de bagger industrie. Via mavo, mbo en hbo ging hij in Rotterdam filosofie studeren aan de EUR.

Na enkele jaren boeken verkopen in Haarlem en Leiden ging hij aan de slag in het voortgezet onderwijs als filosofiedocent en legde hij het fundament voor de Nederlandse Filosofie Olympiade.

Sinds 2017 verzorgt hij stadsfilosofie te Gouda.

De solidariteit van de schok is zijn debuut bij Uitgeverij ISVW. Daarvoor schreef hij artikelen over onderwijsfilosofie voor het Tijdschrift Filosofie (zie Media).

Dennis woont en werkt in Gouda en is bereikbaar via info@stadsfilosoofgouda.nl

N.B. Stadsfilosofie Gouda heeft de samenwerking met Stichting Mandeville Academy per mei 2018 beëindigd.

Agenda


Lezing over de filosofie van Jan Patocka

Datum:19-04-2018
19:30

Dennis de Gruijter (de stadsfilosoof van Gouda) is al lang gefascineerd door het denken en het leven van Patocka. In "De solidariteit van de schok" presenteert hij de veelzijdigheid van Patocka's gedachtegoed. Patocka wilde écht weten wat er aan de hand is, in de maatschappij, in de filosofie, in Europa. Zijn werk is een filosofische zoektocht naar de zorg voor de ziel, een odyssee die bovendien de huidige Europese crisis in een groter historisch perspectief plaatst. Dennis de Gruijter heeft er een boek over geschreven en komt in de maand van de filosofie, donderdag 19 april, naar Verkaaik om erover te vertellen.

De filosofie van Patocka geeft blijk van een leven in waarheid dat hem zelfs zijn leven heeft gekost. Filosoferen is dan ook geen vrijblijvende bezigheid, niet zomaar wat zeggen of denken, maar verantwoordelijkheid
nemen en steeds weer op pad gaan zonder te weten waar je zult belanden. 'De solidariteit van de schok': een ruw, bevlogen en krachtig essay.

De Tsjechische filosoof Jan Patocka behoorde tot de oprichters van 'Charta 77'. Samen met onder meer de latere president Václav Havel streed hij voor erkenning van mensenrechten in de sovjetsatellietstaat. Patocka is
een denker voor wie politiek en filosofie hand in hand gaan. Die combinatie maakt zijn denken urgent en belangrijk, juist in de 21e eeuw.

Voor uw agenda:

Activiteit: Dennis de Gruijter vertelt over zijn boek: "De Solidariteit van de schok".
Datum: donderdag 19 april
Tijd: van 19:30 tot 21:00 uur
Kosten: € 2,= (incl. consumptie)
Aanmelden: via info@boekhandelverkaaik.nlTerug naar overzicht